Känner du skillnaden mellan Pommac och tuttifrutti drickor?

Det är kul med blindtest. Du kan prova det när du vill fira någonting. Om du har en läskmaskin är det enkelt att göra egen Pommac. Eller Pommac Champis, eller tutti frutti, för frågan är om du överhuvudtaget kan känna skillnaden.

pommac

Kanske vet du inte hur det egentligen ska smaka? Men spelar det någon roll? Om det går att dricka så är det väl lugnt?

Pommac är en klassisk smak

Det är faktiskt så att många känner igen Pommac i blindtest. Smaken är enkel att känna igen. Men du behöver inte köpa Pommac i flaska.

Det funkar lika bra med essenser. Fruktis och champis är samma sak hos allt-fraktfritt.se.Det är Aromhuset som är tillverkare.

Egen läsk kan bli Pommac Champis eller kanske klassisk Pommac. Du bestämmer. Du kan blanda som du vill med koncentrat. Du kan anpassa smaken med koncentraten. Öka och minska mängden kolsyra.

När det kommer till koncentrat är Aromhuset bäst. Det är ett företag som varit aktivt sedan 80-talet. Företag som AGA kan inte konkurrera då marginalerna är för låga.

Vikingsoda gjorde något av en kupp med sina läskkoncentrat. De började att konkurrera med Aromhuset. De fuskade med produkterna och använde billigare alternativ.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller 80% mindre socker än sockersötat läskkoncentrat, som t. Blanda koncentratet enligt 1 + 7. Då behövs 1 1/4 dl läskkoncentrat till en liter läsk.

Fullpackad med smak

Det vatten som säljs i butiken är ingenting mot det du har hemma i kranen. Mindre socker, helt enkelt. Det kan vara så att det är nyttigare att göra egen läsk. Detta oavsett smak.

I Aromhuset läskkoncentrat är smakerna än mer intensiva. Sockerhalten reduceras med 80 %. För att absorbera resten av sockret tillsätter man vattenlösliga kostfibrer.

Det ger samma effekt som gör att frukt är nyttigt medan juice är en onyttig sockerbomblösning med smak. Frukten innehåller samma typ av kostfibrer.

En läskmaskin ger dig många val. Med den kan du tillverka Pommac. Kör sedan ett blindtest.

Vi kan läsk i Sverige. När resten av världen hade 4-5 smaker så hade vi i Sverige 30 smaker. Vi kan än i Sverige. Trots att Pripps numera är uppköpt av danska Carlsberg.

Sockerdricka görs genom att man krockar päronarom med citronarom och får en unik god smak som inte smakar vare sig päron eller citron. Redan på 1900-talet lanserades originalsmaken av Saturnus. Smaken lever vidare genom Aromhuset.

Champis och Pommac konkurrerar. Det är en fruktchampagne och läsk på samma gång. Alla känner inte till att Champagne är ett vindistrikt. Fruktis och Champis är samma sak när det kommer till läskkoncentrat.

Fruktsoda ska vara smaksatt med lime och citron. Den finns överallt men Pripps var nog bäst. Ingen annan läsk kom nära.

Julmust är lika svenskt som regn på midsommar. Den mest kända colan är nog ändå Coca cola. Men Cuba Cola slog ut Coca Cola i blindtester.

Grape Tonic är typiskt svensk, god som både läsk och drinkmixer. Apoterarnes läsk kommer från tiden då all läsk såldes på apotek. Vi har mycket att tacka Pripps för, de har alltid hållit upp kvaliteten.

Så utför du ett blindtest av läsk som du gör hemma

Bjud in några kamrater som är nyfikna på läsk och smaker. Sätt på dem blindkavle. Duka sedan fram testet. Nämn namnet på dessa.

Riktigt intressant blir det först när smakerna är komplexa och nära varandra. Nu häller du upp läsken. Sedan får de ge sitt utlåtande.

När alla svarat kan du visa facit. De flesta kan nog sätta Pommac men de andra smakerna blir det värre med. Alla kan vara med och du kan göra en tävling av det. bubbelvatten maskin Den som vinner kan få en hel flaska av hemmagjord läsk.

Du kan ju alltid skippa testet och bara duka fram Pommac och Champis. Det blir en helkväll.