Kommer du ihåg den klassiska Pommac-smaken?

Det är kul med blindtest. Det här är en aktivitet som du kan ordna med när det blir fest eller en vanlig vardag då något kul måste göras. Använd smakessensen för Pommac-läsk. Vissa kan inte känna någon skillnad på Pommac och Champis.

mineralvatten

Om du aldrig känt de äkta smakerna vet du kanske inte hur det ska smaka. Man kan alltid undra hur stor roll det här spelar. Om det är en god läsk med fruktsmak så gör det väl detsamma om den heter Champis, tutti och frutti eller gott och sött…

Pommac är en klassisk svensk läsk som många känner igen

Om man ordnar blindtest är det många som kan identifiera Pommac. Smaken är enkel att känna igen. Men du behöver inte köpa läsken på flaska för att känna smakerna.

Du kan köpa koncentrat lika gärna. Fruktis och champis är samma sak hos allt-fraktfritt.se.Det är Aromhuset som är tillverkare.

Egen läsk kan bli Pommac Champis eller kanske klassisk Pommac. Du väljer. Du kan blanda som du vill med koncentrat. Häll i mindre koncentrat för svagare smak och tvärtom. Öka och minska mängden kolsyra.

Det företag som kan detta bäst och gör de överlägset bästa produkterna är Aromhuset. Det är ett företag som varit aktivt sedan 80-talet. Andra större företag som AGA kan inte konkurrera på lika villkor då butikerna pressar priserna.

Vikingsoda gjorde något av en kupp med sina läskkoncentrat. De ville ge Aromhuset en match. När de etablerat sin försäljning skar de ned på produkterna.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller mycket mindre socker. För bästa smak bland enligt delarna 1 + 7. Du behöver inte många droppar koncentrat.

Koncentrat med smak

Den som börjar göra bubbelvatten med smak inser att det här är mycket godare än många av de läskedrycker som säljs i butiken. Det blir mindre socker och mer smak. Man skulle nog säga att detta är nyttigare än läsk. Detta oavsett om det blir Julmust eller Champis.

Men som om det inte räckte med det har Aromhuset maximerat smakerna i sina vanliga varianter. Först är sockret reducerat med 80%. Sedan tillsätts kostfiber.

Det ger samma effekt som gör att frukt är nyttigt medan juice är en onyttig sockerbomblösning med smak. Frukt innehåller också kostfibrer.

Du får många val med en läskmaskin. Det betyder att du kan göra egen Pommac. Det kan vara roligt att prova.

Vi har varit stora på läsk i Sverige. När nära nog resten av världen hade 4-5 smaker fanns här bryggerier med 30 smaker. Än har vi inte gett upp. Trots att Pripps numera är uppköpt av danska Carlsberg.

För att göra sockerdricka mixar man smakerna päron och citron. Redan på 1900-talet lanserades originalsmaken av Saturnus. Idag är det Aromhuset som för smaken vidare.

Champis och Pommac är de närmaste konkurrenterna idag. Det kan sägas vara en typ av fruktchampagne. Champagne är faktiskt också ett vindistrikt. Fruktis och Champis är samma sak när det kommer till läskkoncentrat.

Fruktsoda ska vara smaksatt med lime och citron. Finns i hela världen men frågan är om inte Pripps på sin tid hade den bästa. Bättre än alla andra.

Julmust är en annan svensk klassiker. Det finns många olika varianter av cola men Coca cola är nog den mest kända. Andra menar att Cuba Cola smakar bättre.

Grape Tonic är en annan svensk läsk. Innan bryggeriernas dagar såldes all läsk på apotek. Pripps har varit bäst.

Så testar du läsk

Bjuda in lite folk som vill ha kul. Sätt på dem blindkavle. Duka sedan fram testet. Nämn namnet på dessa.

Riktigt intressant blir det först när smakerna är komplexa och nära varandra. Häll upp tre glas så får alla smaka. Sen får de tala om vad de tyckte.

Berätta facit när alla svarat. Du kan räkna med att det kommer att bli rätt på Pommac men att Champis och tuttifruttismaken lätt kan förväxlas. Alla kan vara med och du kan göra en tävling av det. billig läskchampis Den som vinner kan få en hel flaska av hemmagjord läsk.

Du kan bjuda på Pommac eller Champis hur som. Det blir en helkväll.